Jitske Stokman – Restorative Yoga teacher

Ruim 20 jaar geleden kwam yoga in mijn leven, toen ik op zoek was naar een effectieve methode om balans te houden tussen privé en een drukke internationale baan. Ik vond een Hatha yogales in een gezondheidscentrum in Almere, waar ik toen woonde. Helaas geen romantische, kaarsverlichte, naar wierook geurende ruimte. Maar, de fysieke yoga-oefeningen en meditaties waren heerlijk. Ik was verkocht.

Niet lang daarna volgde ik een Raja yoga-opleiding en startte ik mijn eigen yogaschooltje in de dojo van Wijk aan Zee. Meer yogatrainingen en -cursussen volgden en in 2015 kwam ik in aanraking met restorative yoga. To restore vertaalt vanuit het Engels naar terugplaatsen in de oorspronkelijke vorm, restaureren. En dat is ook precies wat restorative yoga doet. Je gaat terug naar je oorspronkelijke staat zonder spierspanning of rek op de spieren. Restorative yoga is uitermate geschikt wanneer je tot rust wil komen na een drukke week, je extra goed voor jezelf wil zorgen, en/of als tegenhanger voor actief sporten.
Bijna alle restorative yogahoudingen zijn liggend. Een enkele zittend of staand. Het gaat vooral om jouw comfort en dat er niets moet. Door gebruik te maken van veel kussens, dekens en andere ondersteuning kun je jezelf helemaal overgeven. Je wordt als het ware gedragen. Alles wat er naar boven komt gedurende de les, mag er zijn. Je rust en je onrust, je spanning en je ontspanning, je vreugde en je verdriet. Sommige deelnemers noemen het: Verwen yoga.

Soms gebruik ik tijdens de restorative yoga mijn klankschalen, wat nog een extra ontspannend effect oplevert tijdens de les. Je bestaat namelijk voor 70% uit water en de trillingen van de schalen werken dan ook subtiel in op dat water. Zo zak je misschien net iets dieper weg in je yogahouding.

Ik kijk er naar uit je toe ontmoeten.
Tot gauw, Jitske