Critical Alignment Yoga

 De les

Tijdens de les wordt aandacht besteed aan de zorgvuldige uitlijning van het lichaam, waardoor de energie in het lichaam goed kan doorstromen en bewegingen doorgegeven worden in plaats van vastgezet. Zo kan spanning en stijfheid plaatsmaken voor een gevoel van lichtheid en energie.

De unieke banadering van Critical Alignment Yoga zit vooral in de zorgvuldig uitgewerkte anatomische preciesie van houdingen en bewegingen die met aandacht worden uitgevoerd. De houdingen zijn erop gericht om de natuurlijke stand van de wervelkolom en het lichaam te herstellen en hierdoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren, zodat bewegingen weer licht en moeiteloos gaan voelen.

Behalve het in balans brengen van je lijf op fysiek niveau werkt critical alignment yoga ook door op subtielere emotionele en psychische niveaus en zal het een gunstige invloed hebben of je gemoedstoestand. Je voelt je rustiger, helderder, meer in balans en energieker.

De les is gevarieerd en iedere week anders. Vaste elementen zijn: warming up en coördinatie oefeningen, een serie dynamische houdingen, pranayama (ademhalings oefeningen), balans houdingen en een uitgebreide ontspanning. Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af.

Het tempo is rustig zodat je goed kunt voelen wat elke houding met je doet en hierdoor kun je ook goed je grenzen aanvoelen en bewaken. Je leert jezelf beter kennen.

 

De methode:  ‘Transformeren van spanning en stijfheid in kracht en energie’

Volgens de Critical Alignment methode is de natuurlijke stand van de wervelkolom de basis waardoor het lichaam vloeiend en moeiteloos kan bewegen. De onderrug en bovenrug, nek en schouders zijn plekken in het lijf waar we gevoelig zijn voor spanning en stijfheid. Deze ontstaan vaak door een combinatie van verkeerde houding, stress, ouder worden en/of een blessure.  Als delen minder goed of niet meer bewegen zal ons lichaam hier automatisch omheen gaan bewegen en op andere plekken gaan compenseren. Hierdoor ontstaan onnatuurlijke bewegingspatronen, die de stijfheid en spanning in stand houden en vergroten en waardoor op den duur klachten kunnen ontstaan.

Critical Alignment Yoga richt zich op het doorbreken van deze disfunctionele bewegingspatronen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals het stripje, blokken, riempjes en de adem, zwaartekracht en ontspanning. Met behulp van de hulpmiddelen en de adem zoek je spanning op in je lijf en gebruik je de zwaartekracht om deze los te laten. Zo ontstaat beweging vanuit ontspanning in plaats vanuit wilskracht. Vervolgens leer je deze nieuwe bewegelijkheid te coördineren zodat het lichaam ook weer kracht kan opbouwen en energie ontstaat.

Spanning en stijfheid transformeren tot kracht en energie:  vanuit ontspanning ontstaat mobiliteit en beweging en in combinatie met coöordinatie ontwikkelt er weer meer kracht en energie in het lichaam.

 

Critical Alignment Yoga is geschikt voor ieder niveau en alle leeftijden. Deze vorm van yoga is ook zeer geschikt voor mensen met o.a.rugklachten, nek en schouderklachten, spanningsklachten en stress. Er zijn altijd aanpassingen te maken voor blessures en klachten. Geef alsjeblieft wel vooraf aan als er blessures of klachten zijn, zodat hier rekening mee  gehouden kan worden.

 

Enkele voordelen van yoga:

Yoga verbetert het fysieke, mentale en emotionele welzijn
Yoga is een serie houdingen die helpen om de balans in lichaam en geest te herstellen
Yoga helpt ontspannen en geeft een betere lichaamshouding
Yoga vermindert stress en spanningsklachten
Yoga is ontspanning en inspanning in éé

 

Kosten: 

RITTENKAARTEN (Yellow classes)

  • 10 lessen (3 mndn geldig)  140,- euro
  •  5 lessen (3 mndn geldig)    75,- euro
  • 10 lessen (3 mndn geldig) Scholieren & Studenten (tot 23 jaar) 115,- euro

ABONNEMENTEN (Yellow classes)

  • 1 maand (8 lessen) 99,- euro
  • 1 maand (12 lessen) 129,- euro
  • 1 maand Yellow & Green Card (12 lessen) gele én groene lessen 219,- euro
  • Losse les   16,50 euro
  • Proefles    10 euro