Wat is critical alignment yoga? 

Alles over critical alignment yoga (CAY) en therapie (CAT)

Deze bijzondere vorm van yoga richt zich op het herstellen van de natuurlijke uitlijning van het lichaam, het verlichten van spanning en het bevorderen van een diep gevoel van ontspanning en hernieuwde energie.

Critical alignment yoga oefeningen

Critical alignment yoga duikt diep in de structuur van het lichaam, met als doel de ruggengraat te aligneren en blokkades die in de loop van de tijd zijn opgebouwd, op te heffen.

De oefeningen binnen CAY zijn zorgvuldig ontworpen om de flexibiliteit van de wervelkolom te vergroten, de houding te verbeteren en de kernkracht te ontwikkelen. Door specifieke bewegingen en houdingen (asana’s), worden studenten geleid door een proces van ontdekking en correctie, waarbij elke beweging gericht is op het verfijnen van hun lichaamsbewustzijn en het verbeteren van hun fysieke en mentale welzijn. In deze lessen wordt veel aandacht besteed aan de ademhaling, wat zorgt voor een meditatieve staat van aandacht en een diepere verbinding met het zelf.

De hulpmiddelen bij critical alignment yoga

In Critical Alignment Yoga worden verschillende hulpmiddelen gebruikt om de uitlijning te ondersteunen en te verdiepen. Deze hulpmiddelen, waaronder speciale matten, blokken, riemen en de unieke CAY-strips, zijn ontworpen om ondersteuning te bieden waar nodig en om te helpen bij het nauwkeurig uitvoeren van de oefeningen.

Ze fungeren als verlengstukken van de instructeurs handen, waardoor individuele aandacht en correctie mogelijk worden, zelfs in een groepsles omgeving. Het gebruik van deze hulpmiddelen maakt critical alignment yoga toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en niveaus van flexibiliteit, inclusief diegenen die herstellen van blessures of te maken hebben met chronische pijn.

De voordelen van critical alignment

De voordelen van critical alignment yoga strekken zich uit ver voorbij de yogamat. Regelmatige beoefening kan leiden tot een significante vermindering van rug-, nek- en schouderklachten, aangezien de kern van deze methode gericht is op het ontspannen en uitlijnen van de ruggengraat.

Daarnaast bevordert critical alignment yoga een dieper gevoel van lichamelijk bewustzijn en helpt het bij het ontwikkelen van een sterke, maar flexibele ruggengraat, wat essentieel is voor een gezonde lichaamshouding en beweging in het dagelijks leven. Psychologisch gezien biedt CAY een pad naar innerlijke rust en mentale helderheid, door de beoefenaars te leren hoe fysieke spanningen losgelaten kunnen worden die vaak verbonden zijn met stress en emotionele lasten.

E-mail

info@studio44haarlem.nl

Telefoonnummer

(+31) 6 24890174 

(Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 10:00 – 15:00)

Adres Studio 44

Burgwal 44
2011 BE Haarlem