Relax & Restore

Iedere dinsdagavond op een andere manier ontspannen en opladen … tijd voor jezelf, tijd om even niks te moeten. Ontspanning is onderdeel van je welzijn en zorgt ervoor dat je kan herstellen en opladen om de dagelijkse activiteiten met plezier te kunnen uitvoeren.
De Relax & Restore les wordt steeds ingevuld door een andere specialist op het gebied van ontspanning.

De volgende lessen kan je verwachten:

  • Yin Yoga
  • Mindfulness Meditatie
  • Ademwerk
  • Critical Alignment Yoga: Ontspanning met adem en zwaartekracht
  • Yoga Nidra
  • Yoga met de YoBag (zandzaken)

Yin Yoga
docent Marjolein Slappendel

Yin yoga is een langzame vorm van yoga waarbij we iedere houding zo’n 3-5 minuten aanhouden.
We gebruiken kussens, blokken, en dekens om ons lichaam optimaal te ondersteunen, en nemen alle tijd om in de houdingen te komen en die eventueel aan te passen aan jouw specifieke behoeftes.
Door het langer aanhouden van de houdingen krijgt het bindweefsel de kans om langzaam te rekken. En zul je na verloop van tijd merken dat je lichaam soepeler wordt en je je energieker en vrijer gaat voelen.
Omdat we – tegelijk met de stretch – in iedere houding volledige spierontspanning en focus van het bewustzijn opzoeken is yin yoga ook diep kalmerend en herstellend.
Ik hoop je binnenkort een keertje te zien op de mat!

Mindfulness Meditatie
docent Joukje Vermolen- van Dorp

Mindfulness gaat over vaker met je aandacht in het hier-en-nu zijn zonder het te veroordelen. Tijdens de Mindfulnesslessen beoefenen we dit in een ontspannen en informele sfeer door te begeleid te mediteren, soms afgewisseld met bewegen of andere oefenvormen. Hiermee ontwikkel je onder andere het vermogen om gemakkelijker los te laten, beter om te kunnen gaan met moeilijke ervaringen, meer rust te ervaren en neemt stress en piekeren af. De les is zo samengesteld dat die geschikt is voor beginners. Je bent van harte welkom!

Soma Breathwork
docent Saar Meertens

Soma breathwork is een multisensorische meditatie die alles behalve saai is! Ervaar tijdens de ritmische fase hoe je energielevel een boost krijgt. Het aanspannen en loslaten van je spieren zorgt ervoor dat stress van je afglijdt. Geen wonder dat je na de klas relaxt en restored voelt!
Advies; heb 1,5/ 2 uur van te voren een relatief lege maag zodat het “breathing beats” onderdeel comfortabel gaat.

Critical Alignment Yoga: ontspanning met adem en zwaartekracht
docent Zita Klein-Sips

Tijdens deze les gaan we op zoek naar het gevoel van rust en ruimte. We werken met aandacht en anatomische precisie vanuit ontspanning met de zwaartekracht en adem en richten ons op het weer vloeiend en moeiteloos maken van bewegingen. Daarbij gebruiken we speciaal ontworpen tools zoals: stripje, rol, blok, boogje en hoofdstand bankje. De les is ook toegankelijk en geschikt voor mensen met klachten aan rug, nek, schouders en/of stress gerelateerde klachten.

Yoga Nidra
docent Zehra Handan

YiNidra is een een vorm van Yoga waarin we eerst oefeningen doen om het lichaam te openen. Yin doe je voornamelijk zittend of liggend. Het gaat niet om het aanspannen van de spieren, maar juist om spieren niet te gebruiken. Hierdoor wordt de fascia gestimuleerd, het bindweefsel dat rondom spieren, maar zelfs ook rond botten en gewrichten ligt. Dit bindweefsel geeft structuur aan je lichaam, maar het kan ook verharden. Door de houdingen maak je het bindweefsel op een zachte manier losser en open. Spieren voegen zich naar het lichaam en zoo ok het bindweefsel. Je lichaam krijgt steeds meer doorbloeding, wat ruimte en flexibiliteit geeft.
In sport zijn we vaak gewend aan het aanspannen van spieren, maar in de yin keren we meer naar binnen en vragen we meer om loslaten.
Dit is een ander proces.

In het laatste half uur gaan we helemaal richting de ontspanning. Door jezelf totaal te ontspannen in de Nidra, wat in het Sanskriet ‘ slaap’ betekent, laadt je je lichaam weer op. In de Nidra ben je wel alert, maar kom je in theta brainwaves. Je kunt het zien als een geleide meditatie, waarin de docent je leidt door specifieke visualisaties en ontspanningsoefeningen. Zelfs al vind je visualisaties moeilijk, laat je meevoeren met de stem van de docent en even in totale ontspanning komen.

De voordelen van Yoga Nidra op een rij:
1. Je komt op een bewuste manier tot diepe ontspanning. Die ontspanning is erg belangrijk in onze drukke dagen waarin we van hot naar her vliegen. Een uitstekend middel tegen stress.
2. Je ontwikkelt je verbeeldingskracht en creativiteit. Je gaat op een soort reis waarin je naar een plek zweeft waar je alles los kunt laten. Hokjes, conditioneringen, programmeringen…
3. Je gaat aan de slag met intenties en affirmaties (sankalpa) terwijl je ontspannen bent. Hierdoor heb je geen tussenkomst van het kritische brein, maar ben je juist in een ontvankelijke staat voor de affirmaties. Ze komen daardoor veel beter binnen met een grotere impact.
4. Je kalmeert je zenuwstelsel, wat erg welkom is omdat we in een wereld leven waarin we continu prikkels en informatie binnenkrijgen.
5. Je ervaart jezelf niet alleen als je verstand, maar ook als je lichaam en als de ruimte(Hoger Bewustzijn) met daarin je verstand en je lichaam.

In de lessen van Handan, gaat ze vaak alle delen van het lichaam langs. Via je top van je hoofd, tot aan je tenen. Onderdelen van het lichaam waar je vaak niet eens wist dat zich daar ook spanning kan vasthouden. De YIN geeft ook veel lichaamsbewustzijn, waardoor je steeds meer herkent wat je doet in het dagelijkse leven en sneller je lichaam richting ontspanning kan brengen.

Yoga Nidra.
Yoga Nidra betekent the Yogic Sleep en is een manier om je in theta brain waves te brengen. Om even uit je alerte brein te komen, zodat je steeds in ontspanning terecht komt. Een uur Yoga Nidra kun je vergelijken met een 4 uur ontspanning.
We denken vaak als we televisie kijken of de krant lezen dat we dan in totale ontspanning zijn, maar dit geeft nog steeds heel erg veel prikkels. Met Yoga Nidra zet je alles even uit.

Yoga met Yobag: ervaar het effect van zand zakken (Yobag)
docent Jolanda Schoenmaker

Het idee van het lichaam verzwaren ontstond in de zorginstelling waar ik werkte met alzheimer cliënten. Daar gebruiken ze gewicht als verzwaring op het lichaam in de vorm van dekens om mensen terug te brengen in het lichaam.
Ik heb dit idee verder ontwikkeld en ben in mijn yogalessen met zandzakken gaan werken. Al een paar jaar werk ik er nu mee en met hele goede resultaten.
De 2,5 kg zware YOBAG zand zakken hebben een rustgevende werking in yin, restorative of nidra yoga houdingen. De druk van het gewicht op het lichaam geeft een gevoel van geborgenheid
Als je een onrustig gevoel in je lichaam hebt, fysiek of psychisch, heeft dit invloed op je lichaamsgevoel. Dit komt doordat de hersenen energie gebruiken voor andere prikkels en reacties dan het lichaamsgevoel. Onder de YOBAG voel je geborgenheid en kom je tot rust.
Als we niet goed geaard zijn en de hersenen energie voor andere prikkels gebruiken en je geen goed contact met je lichaam kunt maken kunnen er sensorische informatieverwerkings problemen ontstaan.
Als we teveel in ons hoofd zitten of als we niet goed geaard zijn, is het evenwichtsorgaan het zintuig dat probeert de balans in ons lichaam weer te herstellen. Het gewicht van de YOBAG kan dan helpen om deze balans te ondersteunen.