Wat is pilates en waar is het goed voor?

Ontdek wat pilates voor jou kan betekenen

Pilates is een vorm van low-impact oefeningen die zich richt op het versterken van de spieren terwijl het de uitlijning van je postuur en flexibiliteit verbetert. Door een serie gecontroleerde bewegingen en ademhalingstechnieken, werkt Pilates niet alleen op de spieren die je ziet, maar juist ook op de kleinere, dieper gelegen spiergroepen. Deze aanpak zorgt voor een evenwichtig en sterk lichaam met een stevige core als fundament.

Voordelen van Pilates

 • Verbetert de houding: Pilates leert je bewuster te worden van je lichaam en hoe je het beweegt, wat leidt tot een betere houding.
 • Verhoogt de flexibiliteit: Regelmatige beoefening stretcht en verlengt de spieren, waardoor je flexibeler wordt.
 • Bouwt kracht op zonder massa: Pilates versterkt de spieren op een gebalanceerde manier, zonder de bulk die andere vormen van oefenen kunnen toevoegen.
 • Verbeterde focus en concentratie: De nadruk op ademhaling en beweging vereist concentratie, wat helpt de geest te kalmeren.
 • Toegankelijk voor iedereen: Of je nu een atleet bent of nieuw bent in de wereld van fitness, Pilates heeft aanpassingen en niveaus voor iedereen.

Onze pilateslessen

 • Pilates Reformer: Ervaar de veelzijdigheid van de Pilates Reformer, een apparaat dat weerstand biedt voor een intensievere training.
 • Pilates Mat: Focus op de basis met onze matlessen, waar je leert de kracht van je eigen lichaam te gebruiken.
 • Pilates 60+: Speciaal afgestemd op de oudere beoefenaar, gericht op het verbeteren van mobiliteit en kracht.
 • Beach Pilates: Combineer het plezier van buiten zijn met de effectiviteit van Pilates oefeningen.
 • Prenatale Pilates: Veilig voor zwangere vrouwen, gericht op het versterken van spieren die belangrijk zijn voor de bevalling.
 • Power Pilates: Voor wie een stap verder wil, combineert deze les een hogere intensiteit met Pilates principes.

Het verschil tussen pilates en yoga

Pilates en yoga zijn beide vormen van lichaamsbeweging die de geest, het lichaam en de geest verbinden, maar ze hebben elk hun unieke benaderingen en doelen.

Pilates, ontwikkeld door Joseph Pilates in de vroege 20e eeuw, focust op het versterken van de core, het verbeteren van de houding, en het verhogen van de flexibiliteit door gecontroleerde bewegingen en ademhaling. Het legt nadruk op precisie, balans en het gebruik van specifieke apparatuur voor weerstandstraining.

Yoga, daarentegen, heeft zijn wortels in oude Indiase filosofieën en richt zich meer op het bevorderen van de harmonie tussen lichaam en geest door middel van een reeks houdingen (asanas), ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie. Yoga biedt een breder scala aan fysieke, mentale en spirituele voordelen, afhankelijk van de beoefende stijl. Terwijl Pilates zich richt op fysieke revalidatie en het opbouwen van kracht rond het lichaamscentrum, biedt yoga een pad naar innerlijke rust, flexibiliteit en algehele welzijn.

Is pilates goed om af te vallen?

Pilates kan een effectief onderdeel zijn om gezond en duurzaam af te vallen, hoewel het primair gericht is op het versterken van de spieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van een betere houding.

Door de nadruk op de core en de algehele spierversterking, helpt Pilates bij het opbouwen van spiermassa. Meer spiermassa kan op zijn beurt de stofwisseling verhogen, wat leidt tot een efficiëntere vetverbranding, ook als je niet actief traint. Bovendien kan de verbeterde lichaamsbewustzijn en stressvermindering die Pilates biedt, bijdragen aan gezondere leefgewoonten, wat indirect ondersteuning biedt bij het afvallen.

Voor het beste resultaat in gewichtsverlies is het echter aan te raden Pilates te combineren met cardiovasculaire activiteiten en een gebalanceerd dieet.

E-mail

info@studio44haarlem.nl

Telefoonnummer

(+31) 6 27109431 

(Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 10:00 – 15:00)

Adres Studio 44

Burgwal 44
2011 BE Haarlem