YiNidra

YiNidra is een een vorm van Yoga waarin we eerst oefeningen doen om het lichaam te openen. Yin doe je voornamelijk zittend of liggend. Het gaat niet om het aanspannen van de spieren, maar juist om spieren niet te gebruiken. Hierdoor wordt de fascia gestimuleerd, het bindweefsel dat rondom spieren, maar zelfs ook rond botten en gewrichten ligt. Dit bindweefsel geeft structuur aan je lichaam, maar het kan ook verharden. Door de houdingen maak je het bindweefsel op een zachte manier losser en open. Spieren voegen zich naar het lichaam en zoo ok het bindweefsel. Je lichaam krijgt steeds meer doorbloeding, wat ruimte en flexibiliteit geeft.

In sport zijn we vaak gewend aan het aanspannen van spieren, maar in de yin keren we meer naar binnen en vragen we meer om loslaten. Dit is een ander proces.

In het laatste half uur gaan we helemaal richting de ontspanning. Door jezelf totaal te ontspannen in de Nidra, wat in het Sanskriet ‘ slaap’ betekent, laadt je je lichaam weer op. In de Nidra ben je wel alert, maar kom je in theta brainwaves. Je kunt het zien als een geleide meditatie, waarin de docent je leidt door specifieke visualisaties en ontspanningsoefeningen. Zelfs al vind je visualisaties moeilijk, laat je meevoeren met de stem van de docent en even in totale ontspanning komen.

De voordelen van Yoga Nidra op een rij:
1. Je komt op een bewuste manier tot diepe ontspanning. Die ontspanning is erg belangrijk in onze drukke dagen waarin we van hot naar her vliegen. Een uitstekend middel tegen stress.
2. Je ontwikkelt je verbeeldingskracht en creativiteit. Je gaat op een soort reis waarin je naar een plek zweeft waar je alles los kunt laten. Hokjes, conditioneringen, programmeringen…
3. Je gaat aan de slag met intenties en affirmaties (sankalpa) terwijl je ontspannen bent. Hierdoor heb je geen tussenkomst van het kritische brein, maar ben je juist in een ontvankelijke staat voor de affirmaties. Ze komen daardoor veel beter binnen met een grotere impact.
4. Je kalmeert je zenuwstelsel, wat erg welkom is omdat we in een wereld leven waarin we continu prikkels en informatie binnenkrijgen.
5. Je ervaart jezelf niet alleen als je verstand, maar ook als je lichaam en als de ruimte(Hoger Bewustzijn) met daarin je verstand en je lichaam.

In de lessen van Handan, gaat ze vaak alle delen van het lichaam langs. Via je top van je hoofd, tot aan je tenen. Onderdelen van het lichaam waar je vaak niet eens wist dat zich daar ook spanning kan vasthouden. De YIN geeft ook veel lichaamsbewustzijn, waardoor je steeds meer herkent wat je doet in het dagelijkse leven en sneller je lichaam richting ontspanning kan brengen.

Yoga Nidra betekent the Yogic Sleep en is een manier om je in theta brain waves te brengen. Om even uit je alerte brein te komen, zodat je steeds in ontspanning terecht komt. Een uur Yoga Nidra kun je vergelijken met een 4 uur ontspanning.
We denken vaak als we televisie kijken of de krant lezen dat we dan in totale ontspanning zijn, maar dit geeft nog steeds heel erg veel prikkels. Met Yoga Nidra zet je alles even uit

 

Kosten: 

RITTENKAARTEN (Yellow classes)

  • 10 lessen (3 mndn geldig)  135 euro
  •  5 lessen (6 mndn geldig)    72,50 euro
  • 10 lessen (3 mndn geldig) Scholieren & Studenten (tot 23 jaar) 109 euro

ABONNEMENTEN (Yellow classes)

  • 1 maand (1x p/w) 55 euro
  • 1 maand (2x p/w) 80 euro
  • 1 maand onbeperkt 90 euro
  • 1 maand Yellow & Green Card onbeperkt gele én groene lessen 165 euro
  • Losse les   15 euro
  • Proefles    10 euro